Biografie

Willemijn Knödler studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam bijMonique Bartels, Gregor Horsch en Doris Hochscheid, en behaalde haar Masterdiploma in 2012 aan de Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps. Zij volgde barokcellolessen bij Viola de Hoog en Richard Tunnicliffe.
Tijdens haar studie genoot zij masterclasses van onder andere Valter Despalj, Colin Carr, Christophe Coin, Pieter Wispelwey, Anner Bijlsma, Johannes Goritzki en Julian Lloyd Webber. Recente tournees waren die met de English Touring Opera en ‘les 24 violons du Roi’ onder leiding van Roger Norrington, met wie zij op de BBC Proms speelde. Willemijn soleerde met de celloconcerten van Haydn, Tchaikovsky, Schumann en Boccherini en speelt graag kamermuziek in verschillende bezettingen.

Nu remplaceert Willemijn bij het Holland Symfonieorkest, het Residentieorkest en de Rotterdam Philharmonic Strings en maakt ze deel uit van het vernieuwende Ensemble Montage, dat dat met beeld, geluid en andere zintuigen een verhaal aan het publiek brengt en waarmee zij jaarlijks op het Noorderzon Festival in Groningen speelt. Ook speelt zij al meer dan tien jaar, het liefst op het dak van een woonboot of fietsend op een bakfiets, in Duo Macchiato met violiste Mariana Hutchinson. Met pianiste Claudette Verhulst speelt zij graag recitals met een verhaal en beeld. 
Willemijn maakt ook zelf voorstellingen aan de hand van eigen illustraties.

Willemijn geeft celloles bij haar thuis in Den Haag en ‘Pi: muziek voor kleuters’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. ’s Zomers geeft zij vaak recitals en assisteert zij celliste Lowri Blake bij haar cellocursus 'Cellos at Belle Serre' in Zuid-Frankrijk.

Willemijn speelt op een cello, alse exacte kopie van een Testore (1734) in 1901 door de Voller Brothers in Londen, en met een strijkstok gemaakt door Lothar Seifert rond 1930.